NATYCHMIAST WYSYŁAMY! dostarczenie w ciągu 3 dni
Przygotuj pyszne raclette
Co pierwotnie nazywano „szwedzkim stołem“ z czasem stało się smacznie wyglądającą przekąską znaną szerokim kręgom.
144,05 zł
Oszczędzisz 58% z ceny
Szwedzki stół Raclette został nazwany na cześć tłustego pikantnego sera Gruyère. Przebija się go widelcem, a następnie opieka i zeskrobuje drewnianą łyżką. Do niego serwowano na talerzu ziemniaki w mundurkach, wędzoną szynkę, a także ogórki i młodą cebule. Na stole nie może zabraknąć lokalnego białego wytrawnego wina. Cały świat szybko zorientował się, jaka dobroć skrywa się w tym jedzeniu i z czasem zaczęto podawać danie w innych wariantach, z: kiełbasą, wędzonymi rybami, jajecznica, mięsem, a nawet owocami. Dziś nazywamy raclette i urządzenia do pieczenia, gdzie przygotowujemy prawie wszystko na patelni lub klasycznym grillu. Urządzenie łączy w sobie grill elektryczny i Raclette grill. Na górnej płycie opieka się mięso, bekon, warzywa, a na dole jest umieszczona miska do wytwarzania serów.
Serowe raclette
Gotować nieobrane ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Możesz je ołupić, ale również pozostawić skórę. Pokroić w plasterki i pozostawiono do ogrzania na górnej płycie raclette grilla. Na patelni stopić plastry sera. Ogrzane ziemniaki moczyć na patelni. Dosolić i popieprzyć do smaku. Można jednak stosować inne przyprawy z wyobraźnią. Do tego nie powinno oczywiście zabraknąć marynowanej cebuli i ogórka. W przypadku gdy używacie mięsa, pokrójcie go na mniejsze kawałki, podobnie jak warzywa. Ponadto, to danie można podać szeroki wybór zimnych sosów, dipów i innych dodatków, które mogą zapewnić szeroki opcje smakowe. Jeśli chcesz użyć więcej składników, najpierw przygotuj pokrojone ziemniaki, potem upiec kiełbaski, warzywa, jajka, nigdy nie powinno zabraknąć sera Gruyère. Jeśli nie lubisz ziemniaków, lub po prostu masz ochotę na zmianę, można zamiast tego użyć miękkiego chleba.
Jak przy grillowaniu tak iw tym przypadku na stole mogą pojawić się sałatki. Ciesz się zabawą związaną z tym ciekawym w przygotowywaniu posiłkiem.