NATYCHMIAST WYSYŁAMY! dostarczenie w ciągu 3 dni
Jak przygotować czekoladowe fondue
Dzięki fondue możesz, podobnie jak przy grillu, świetnie się bawić z rodziną i znajomymi. Smaczne czekoladowe kawałki owoców mogą być ciekawą słodką atrakcją.
Przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie zestaw do fondue, czekoladę i owoce. Możesz przygotować przekąskę w klasycznym ceramicznym zestawie na fondue, lub w takim, w którym można przygotowywać to i w innych wariantach (ze serem lub masłem). Cały proces jest bardzo łatwy. Do naczynia na fondue włóż czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Najlepsza jest dobrej jakości gorzka czekolada, ale oczywiście możecie użyć jeszcze mleczną lub białą. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, można ją rozrzedzić odrobiną mleka, ewentualnie śmietany. Ciekawą opcją jest nie pozostawać przy klasycznej czekoladzie, ale trochę ja ulepszyć. Idealnymi dodatkami są przyprawy: mięta, imbir lub papryczka chili. Innym rozwiązanie może być aromat kawowy, dosypać trochę mielonej kawy. Dzieci mogłyby się ucieszyć z orzechów. Można też zmienić smak dodając jakiś syrop, sok, dla dorosłych likier lub brandy. Oba te alkohole są idealnym dodatkiem do czekolady. Jak widać można wykorzystać wiele różnych produktów, fantazja nie zna granic.
Pojemnik z roztopioną czekolada daj z powrotem na stojak i zapal podgrzewacz, tak by utrzymać czekoladę w odpowiedniej temperaturze. Później już następuje tylko łatwe nabijanie kawałków owoców na widelczyk i moczenie ich w pachnącej czekoladzie. Z owoców najlepiej smakuje: banan, gruszka, winogron, truskawki, jabłka, morele, śliwki, brzoskwinia, ananas, w skrócie wszystko co masz pod ręką i na co masz ochotę. Świetnym zabiegiem jest wychłodzić wcześniej owoce, tak aby czekolada się dobrze trzymała. Oprócz owoców można użyć też biszkoptów lub innych ciastek. Ta świetna i smakowita operacja jest warta wypróbowania.